Τελευταία Νέα

Δελτίο Τύπου 28/5/2019

Η δημοτική παράταξη ‘’Σητεία Μπροστά’’ , ευχαριστεί  τους συμπολίτες μας που  στήριξαν την προσπάθειά μας, αναγνωρίζοντας  το έργο μας σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση, λειτουργώντας με εντιμότητα, διαφάνεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης, σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος , έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον των πολλών.

Συγχαίρουμε  τις δημοτικές παρατάξεις που με την ψήφο του Σητειακού λαού θα διεκδικήσουν τη διαχείριση του Δήμου για την επόμενη δημοτική περίοδο στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής  στις 2/6/2019.

Ευχόμαστε να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας και χρηστής διαχείρισης που θα οδηγήσει την περιοχή μας στα αναπτυξιακά βήματα που παρά τις δυσκολίες των οκτώ τελευταίων ετών  εμείς πετύχαμε και καλούμε τους συμπολίτες μας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και κατά συνείδηση να επιλέξουν την επόμενη δημοτική αρχή.

Για τη  δημοτική παράταξη ‘’Σητεία Μπροστά΄΄

Γιατί τόσα ψέματα κ. Κουρουπάκη;

Γιατί τόσα ψέματα κ. Κουρουπάκη;

Στην ομιλία του στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου ο κ. Κουρουπάκης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ανέφερε πολλά ψέματα και απέκρυψε την πραγματικότητα θέλοντας να παραπλανήσει (ως συνήθως) τον καλόπιστο ψηφοφόρο.

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

 • Είπε ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είπε ιδρύθηκε το 2010!!!

ΨΕΜΑ: Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013 με πρώτο πρόεδρο του Δ.Σ το Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Πατεράκη.

 • Είπε ότι ο παιδικός σταθμός στην Πλαστήρα έκλεισε επί Δημαρχίας Πατεράκη

ΨΕΜΑ: Ο παιδικός σταθμός είχε κλείσει επί Δημαρχίας του κ. Κουρουπάκη και το κτίριο ρήμαζε. Εμείς στη συνέχεια κάναμε τα παρακάτω:

α) Στο κτίριο επενδύθηκαν περίπου 15.000 και εγκαταστάθηκαν στον αναβαθμισμένο πλέον εργασιακό χώρο οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΣ

β)Στο ένα όροφο εκμεταλλευόμενοι σχετική χρηματοδότηση στεγάσαμε τον 2ο  παιδικό σταθμό της πόλης ικανοποιώντας το διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας της πάνω γειτονιάς.

3)Είπε τα Δημοτικά σφαγεία τα έκλεισε ο κ. Πατεράκης όταν ήταν αντινομάρχης!!!

ΨΕΜΑ: Τα Δημοτικά σφαγεία έκλεισαν επί Δημαρχίας κ. Κουρουπάκη διότι δεν συμφώνησε να επενδύσει σαν Δήμος στον εκσυγχρονισμό τους. Το ποσό ήταν μικρό (τότε υπήρχαν κονδύλια) και τώρα θα λειτουργούσαν, αν συμφωνούσε στις υποδείξεις των αρμοδίων. Δεν τον ένοιαζε από ότι φαίνεται…

Τώρα πλέον λόγω της νομοθεσίας (υπάρχουν κατοικίες πλησίον) δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Άρα δεν ήταν δυνατόν να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το συγκεκριμένο κτίριο.

 • Είπε <<Μας λένε (!!) ότι εγκρίθηκε χρηματοδότηση για την ανέγερση του Δημαρχείου>>

Δηλαδή αμφισβητεί την απόφαση του Υπουργού με την οποία εγκρίνονται 4.700.000 ευρώ για την ανέγερση νέου Δημαρχείου στο Δήμο Σητείας!!!

Πράγματι το 2008 είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια για το Δημαρχείο (η οποία κόστιζε περίπου 380.000 ευρώ στην αρχική σύμβαση που έκανε ο κ. Κουρουπάκης, αλλά μετά από διαπραγμάτευση από τον κ. Τσικαλάκη κόστισε 320.000 η οποία  παρέμεινε στα συρτάρια ανεκμετάλλευτη.

Τι έκανε από το 2008 έως το 2010;

Να τονίσουμε ότι όπως είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διότι η νομοθεσία είχε αλλάξει.

Με την οικονομική στήριξη του ΟΑΣ και την εξαντλητική δουλειά των υπηρεσιών του Δήμου απέκτησε την ωριμότητα για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση.

Αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος θα μπορούσε άμεσα να δημοπρατηθεί. Επιπλέον από το 2011 έως σήμερα δεν είχε ποτέ υπάρξει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για ανέγερση νέου Δημαρχείου. Ο μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης ήταν ο δανεισμός που δεν μπορούσε όμως ο Δήμος να λάβει λόγω του χρέους που κληρονομήσαμε από το κ. Κουρουπάκη.

 

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος

Πατεράκης Θεόδωρος

Έτος Ερωτόκριτου και έτος Βιτσέντζου Κορνάρου

Έτος Ερωτόκριτου και έτος  Βιτσέντζου Κορνάρου

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του ιδιαίτερου και  μοναδικού πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής , ο ΔΟΚΑΣ ανακήρυξε το έτος 2018 ως έτος Βιτσέντζου Κορνάρου. Το δημοτικό συμβούλιο Σητείας επικύρωσε και έδωσε μεγαλύτερη διάσταση  στην απόφαση του ΔΟΚΑΣ.

Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε την κουλτούρα μας και τον πολιτισμό μας στο πανελλήνιο, μέσα από την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1.  https://www.youtube.com/watch?v=dQ4Id_GyMGQ

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια προβολής της πόλης μας και του δήμου μας μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις με κορυφαία , τις παραστάσεις του Ερωτόκριτου  , για τις οποίες αναφέρθηκαν με διθυράμβους τα ΜΜΕ.  https://www.protothema.gr/culture/article/814680/o-erotokritos-tis-siteias-taxideuei-stin-athina/

Το 2013, οργανώσαμε έκθεση χαρακτικής στον τεχνοχώρο του δήμου Σητείας με δημιουργήματα της καλλιτέχνιδος Πόλυς Σχοινά , για την ιστορία του Ερωτόκριτου.

Τον Μάιο του 2015 οργανώσαμε διεθνές συνέδριο με τίτλο ¨Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου :Ερευνητικές προτάσεις και προοπτικές ¨ https://www.academia.edu/34358164/T._A._Kaplanis_T._M._Markomichelaki_S._Stavrakopoulou_eds._Erotokritos_by_V._Kornaros_Research_Proposals_and_Perspectives._Proceedings_of_an_International_Conference_Dedicated_to_K._A._Pidonia_Dept._of_Medieval_and_Modern_Greek_Studies_A.U.Th._28-29.5.2015_Thess_niki_Grafima._2017_Greek_

Τον Μάιο του 2018 διοργανώσαμε  ημερίδα παρουσία του διακεκριμένου καθηγητή Δρ. Νίκου Λυγερού  με τίτλο ¨Ερωτόκριτος: Από τον εθνικό κατάλογο  στην άυλη κληρονομία ανθρωπότητας ¨.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά των εσόδων  της παράστασης  που έλαβε χώρα στην Συκιά , στην δευτεραθλήτρια Ευρώπης στο αγώνισμα των 400μ και συντοπίτισσας μας , Μαρίας  Μπελιμπασάκη.

https://www.anatolh.com/2018/08/25/%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CF%8C%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD/

Στο παρελθόν ο δήμος Σητείας (2009) είχε διοργανώσει διεθνές συνέδριο για τον Βιτσέντζο Κορνάρο με τίτλο: «Ο κόσμος του Ερωτόκριτου και ο Ερωτόκριτος στον κόσμο» υπό τον συντονισμό της  κυρίας Κατερίνας Ζερβάκη.

Το 2019 , η Περιφέρεια Κρήτης , παρασυρόμενη από την αύρα των ενεργειών του ΔΟΚΑΣ και του Δήμου Σητείας , ανακήρυξε το διανυόμενο έτος ως  έτος Ερωτόκριτου, ενώ ακολούθως το ίδιο έπραξε το Υπουργείο Πολιτισμού για όλη την χώρα.

Ο δήμος Σητείας  προκειμένου να αναβαθμίσει την προβολή του τίτλου τιμής για την περιοχή μας υπέβαλε πρόταση στο leader για τον εξωραισμό της οικίας, του μύλου του ποιητή στο Πισκοκέφαλο, ύψους 399.000 ευρώ.

Από τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως  η Σητεία «ταξιδεύει» στην Κρήτη , σε όλη την χώρα , σε όλο τον κόσμο.
Η διχαστική και απαξιωτική  λογική για τις  παραπάνω ενεργειών , στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης  , δεν τιμά την μνήμη ,το Πολιτιστικό Κεφάλαιο, και την παρακαταθήκη  του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Ο Ερωτόκριτος ενώνει δεν χωρίζει.

Αντιδήμαρχος  Σητείας
Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Σητεία Μπροστά

Λεωνίδας Τερζής

Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη

Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη

-Υλοποιήσαμε με επικεφαλής εταίρο τον ΔΟΚΑΣ το διασυνοριακό πρόγραμμα interreg με τίτλο ΓΕΩΤΟΠΙΑ , προϋπολογισμού  881.823,33 ευρώ και δημιουργήσαμε το κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης στο Καρύδι,  γεωδιαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Ιτάνου και την υποδομή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην τοπική κοινότητα Ζάκρου.

-Υποβάλαμε πρόταση για την ένταξη μας στο παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων

– Ενταχθήκαμε στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό δίκτυο των Γεωπάρκων  , μετά από αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο του 2015.

-Αποκτήσαμε τον τίτλο τιμής της UNESCO,τον Νοέμβριο του 2015.

-Εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση από το  χρηματοδοτικο πρόγραμμα  INTERRREG ,ύψους 145.000 ευρώ για την δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και πληροφόρησης στο Κεφαλοβρύσι  στην τοπική κοινότητα  Μέσα Μουλιανών και την ανάπτυξη διάδρομων στην περιοχή .

-Πιστώσαμε στον προϋπολογισμό του δήμου 781.878 ευρώ για την κατασκευή Πλανηταρίου-Αστροσχολείου στην τοπική κοινότητα Συκιάς .

-Σχεδιάσαμε από κοινού με την περιφέρεια Κρήτης, τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) για τις περιοχές UNESCO Κρήτης ύψους 10.380.000 ευρώ , με στόχο την ανάπτυξη των περιοχών αυτών και την δημιουργία συνθηκών για τουριστική ανάπτυξη δώδεκα μηνών .

-Αναπτύξαμε τον φυσιολατρικό  αθλητικό τουρισμό με την διοργάνωση του ορεινού αγώνα δρόμου του Γεωπάρκου από την τοπική κοινότητα Ζήρου , έως την Κάτω Ζάκρο.

-Συμμετέχουμε στην  Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου ,προωθώντας δια μέσω του Γεωπάρκου  τον εναλλακτικό τουρισμό .

– Συνεργαζόμαστε με την Εθελοντική Ομάδα    Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας και δημιουργήσαμε στην Καραβόπετρα Σητείας μια προστατευόμενη ζώνη ωοτοκίας , τοποθετώντας πασσάλους και ενημερωτικές πινακίδες .

Όλες οι δράσεις  μας στρέφονται στην κατεύθυνση της βιώσιμης ,ποιοτικής και ισόρροπης ανάπτυξης, ενώ προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην σύναψη συμφώνων ποιότητας με επαγγελματίες και παραγωγούς , εντός των γεωγραφικών ορίων του Γεωπάρκου    με κύριο στόχο την ανάδειξη των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Η παραπάνω  ενέργεια θα προσδώσει υπεραξία στα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες .

Η δημοτική αρχή αποδεικνύει ξεκάθαρα πως  βασικό μέλημα της είναι η προστασία της υπαίθρου , η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.

Θα  εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση .

 

Αντιδήμαρχος  Σητείας
Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Σητεία Μπροστά

Λεωνίδας Τερζής

Σχεδιασμός και όραμα για μια Σητεία Μπροστά

Σχεδιασμός και όραμα  για μια Σητεία Μπροστά

Ο δήμος Σητείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που εισήγαγε ο νόμος 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις , έργα , προμήθειες , μελέτες.

Η τραγική καθυστέρηση εφαρμογής του από τον Αύγουστο του 2016 έως τον  τέλος του 2017 , σε συνάρτηση με τις επιπλέον διαδικασίες που προσέθεσε για την δημοπράτηση έργων , επί της ουσίας νέκρωσε τις δημοπρατήσεις .

Ωστόσο , παρά  την υποστελέχωση των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών ,καταφέραμε τα κάτωθι:

Δημοπρατήσαμε:

*Το έργο για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών του ΚΕΓΕ ,όπου θα στεγάσει το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, προϋπολογισμού 135.000 ευρώ.

* Τα τοιχία αντιστήριξης του δημοτικού σταδίου Σητείας , προϋπολογισμού 380.000  ευρώ, την κατασκευή του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ προϋπολογισμού 135.000 ευρώ .

* Το έργο   για τον Εξοπλισμός γεωτρήσεων Έξω Μουλιανών & Πισκοκεφάλου και αξιοποίηση γεωτρήσεων στη θέση «Νταούσο Τ.Κ. Σκοπής –«Χαλέπα» Τ.Κ. Πισκοκεφάλου  προϋπολογισμού 273.889,66 ευρώ .

* Το έργο για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στις τοπικές κοινότητες , προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.

* Ανάπλαση στην τ.κ.Μαρωνιάς καθώς και παρεμβάσεις στο σχολείο της ίδιας κοινότητας προϋπολογισμού 100.000 ευρώ .

* Αναπλάσεις στις τ.κ. Πισκοκεφάλου –Κάτω Επισκοπής και Πραισού στον  Αγίου Σπύρίδωνα  προϋπολογισμού 57.647 ευρώ.

* Την προμήθεια μηχανημάτων έργου ύψους 235.000 ευρώ , μέσω του προγράμματος ‘’Φιλόδημος ‘’,  που βρίσκεται στην διαγωνιστική διαδικασία και η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο το νέο έτος να διαθέτει περισσότερα μηχανήματα έργων προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο άμεσα τις ανάγκες του διευρυμένου και μεγαλύτερου γεωγραφικά Δήμου της Κρήτης , με τεράστια διασπορά πληθυσμού κι ανάγκες που προκύπτουν σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα πολλές φορές την ίδια στιγμή .

*Την προμήθεια ενός  απορριμματοφόρου  και μίας υδροφόρας για μεταφορά νερού ύδρευσης , αντιρρυπαντικής τεχνολογίας προϋπολογισμού 306.000 ευρώ.(το τρίτο νέο απορριμματοφόρο).

*Την προμήθεια προϋπολογισμού 1.879.000 ευρώ για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα LED  , μια προμήθεια που θα δώσει τη δυνατότητα οικονομικής ανάσας όσον αφορά τη δαπάνη ρεύματος  για  τον οδοφωτισμό και θα βάλει το Δήμο στη νέα εποχή της ενέργειας. Θα μπορέσουμε το πλεόνασμα  που θα δημιουργηθεί από την μείωση της δαπάνης ρεύματος να την διαθέσουμε για τις ευπαθείς ομάδες αλλά πρωτίστως στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Το ετήσιο κέρδος για τον δήμο Σητείας θα ανέρχεται στα 100.000 ευρώ περίπου.

* Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του διασυνοριακού interegg με διακριτικό τίτλο GEO-IN, ύψους 145.000 ευρώ που προβλέπει παρεμβάσεις στην τ.κ. Μέσα Μουλιανών ,με την δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης στο Κεφαλοβρύση, καθώς και σήμανση μονοπατιών, παλιών και νέων στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου  .

 

Υλοποιήσαμε:

*Την αντικατάσταση του ελαστικό χλοοτάπητα στο γήπεδο 5χ5 Τουρλωτής και Πισκοκεφάλου προυπολογισμού 40.000 ευρώ., προκειμένου να βελτιώσουμε τους αποκεντρωμένους χώρους άθλησης.

* Με την χρηματοδότηση  από την περιφέρεια Κρήτης και  τοποθετήσαμε  χλοοτάπητα στο γήπεδο Παλαικάστρου  προϋπολογισμού 170.000 ευρώ ,

*Ολοκληρώσαμε  την τσιμεντόστρωση κατά τμήματα αγροτικών δρόμων από Τουρλωτή και Σφάκα προς Μονοκαρά  προϋπολογισμού  100.000,00 €.

* Ολοκληρώσαμε  την τσιμεντόστρωση Μέσα Μουλιανά , Έξω Μουλιανά –Λίμνες , Χρυσοπηγή –Μπέμποναςπροϋπολογισμού130.000 ευρώ

* Την προμήθεια – τοποθέτηση φωτιστικών ιστών και προμήθεια υλικών δημοτικού φωτισμού προϋπολογισμού 213.764,84 ευρώ . Αντικείμενο  της σύμβασης ήταν  η προμήθεια κι εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων εξοικονόμησης ενέργειας νέας τεχνολογίας LED για τον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής ανάπλασης στο νέο σχέδιο πόλης (περιοχή Νοσοκομείου ) και της οδού ΠατριάρχουΒαρθολομαίου του Δήμου Σητείας  προϋπολογισμού 213.764,84 ευρώ.

*Την λειτουργία 2ου παιδικού σταθμού στην πόλη της Σητείας με προϋπολογισμό κατασκευής 50.000 ευρώ.

Αναθέσαμε :

*Την  μελέτη που  αφορά την πραγματογνωμοσύνη για τις ανταλλάξιμες εκτάσεις ιδιοκτησίας δημοσίου στην περιοχή του Πετρά Σητείας .

*Την μελέτη ‘’Προστασία της ακτογραμμής ανατολικά του λιμένα της Σητείας ‘.

Η ολοκλήρωση και παράδοση των δύο αυτών μελετών θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση της περιοχής και την προστασία της ακτογραμμής, με δεδομένο πως ο σχεδιασμός της υπηρεσίας  γίνεται στοχεύοντας  μακροπρόθεσμα.

* Την επιστημονική υπηρεσία για την παρακολούθηση  της Προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τύπου Led και προμήθειας λαμπτήρων τύπου Led εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημοτικό Φωτισμό.

*Με χρηματοδότηση του  Ο.Α.Σ.  αναθέσαμε την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση Πλανηταρίου –Αστροσχολείου στο πλαίσιο του στρατηγικού διασυνοριακού interegg με διακριτικό τίτλο GEO-STAR εγκεκριμένου ποσού  781.000 ευρώ

 

Σχεδιάζουμε άμεσα :

*Την δημοπράτηση 15 παιδικών χαρών στην πόλη της Σητείας και σε 12 τοπικές κοινότητες προϋπολογισμού 265.000 ευρώ από πιστώσεις του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ .

* Την  επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων και αϋλιών χώρων προϋπολογισμού 88.700,00 από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ενώ ενισχύσαμε το παραπάνω ποσό με επιπλέον 31.300 ευρώ από ίδιους πόρους.

* Την δημοπράτηση της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας  προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

*Την  εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης για την ανέγερση του Πλανηταρίου –Αστροσχολείου στην τοπική κοινότητα Συκιάς προϋπολογισμού 781,000  ευρώ.

 

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις :

Δημοτική Ενότητα Σητείας

*Στο πρόγραμμα ΄ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  για την ανέγερση δημοτικού μεγάρου προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ.

* Προμήθεια Εξοπλισμού Πολύκεντρου Σητείας ποσού 99.446,00 € και αναβάθμιση πολύκεντρου Σητείας 52.500  ευρώ .

* Αποκατάσταση ζημιών δικτύων πυρόπληκτων περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Αχλαδίων , Μαρωνιάς Συκιάς και Αγιόυ Γεωργίου ποσού 40.000 €.-

* Βελτίωση αγροτικής οδού πρόσβασης βόρειας εξόδου οικισμού Λάστρου προς Σητεία, ποσού 150.000,00 €.

* Βελτίωση κατά τμήματα δημοτικής  οδού Σχοινοσέλι – Μόχλος- Λιναρές  , ποσού 200.000,00 €.

* «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» »ποσού 30.000 ευρώ

* Αισθητική αναβάθμιση πλατείας οικισμού Τουρλωτής  000 ευρώ και πρόσβασης οδού πηγής Παρασπορίου ποσού 50.000 ευρώ .

* Βελτίωση συνθηκών άρδευσης και κοινόχρηστών χώρων της πόλης της Σητείας ύψους 200.000 ευρώ.

* Εργασίες συντήρησης στο δημοτικό Σχολείο Αγίας Φωτιάς Σητείας ποσού 20.000 ευρώ

*Την τοποθέτηση ταρτάν στο δημοτικό στάδιο Σητείας  με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ 492.237.

 

Δημοτική Ενότητα Λεύκης

* Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην τ.κ. Παπαγιαννάδων ∆ήµου Σητείας ποσού 560.000 ευρώ.

 

Δημοτική Ενότητα Ανάληψης

* Βελτίωση κατά τμήματα δημοτικής οδού Πιλαλήματα –Γούδουρα , ποσού 100.000,00 .

* Εργασίες συντήρησης στο δημοτικό Σχολείο τ.κ. Πεύκων και στο Λαογραφικό Μουσείο Πεύκων ποσού 10.000 ευρώ.

 

Δημοτική Ενότητα Ιτάνου

* Βελτίωση δρόμου από Κουρεμένο προς Χιόνα , ποσού 200.000,00€.-

* Βελτίωση οδοποιίας περιοχής Καρυδίου Σητείας , ποσού 251.000,00 €.

 

Υποβάλαμε προτάσεις :

*Στο πρόγραμμα leader προτάσεις  399.000 ευρώ , για την ανάδειξη – αξιοποίηση και δημιουργία πολιτιστικού πόλου έλξης επισκεπτών για  την οικία του Βιτσέντζου Κορνάρου , τον νερόμυλο και  το Κοινοτικό Κατάστημα στην τ.κ. Πισκοκεφάλου.

*Ο ΔΟΚΑΣ υπέβαλε πρόταση στο leader για την προμήθεια εξοπλισμού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.

* Στο πρόγραμμα leader για την ίδρυση παιδικού σταθμού στην τοπική κοινότητα Απιδίων στο Γούδουρα προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

*Στο πλαίσιο εξοικονόμησης ύδατος , βελτίωσης των αρδευτικών δικτύων στις περιοχές τοπικών κοινοτήτων Λάστρου, Περβολακιών, Σταυρωμένου, προϋπολογισμού 981.000 ευρώ.

*Στο πρόγραμμα Φιλόδημος για παρεμβάσεις στο πρόσφατα αποκτηθέν ακίνητο για την μεταστέγαση του  Ωδείου προϋπολογισμού  115.397,6 ευρώ .

 

Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως το 2019 θα είναι μια ιδιαίτερη παραγωγική χρονιά για τον δήμο Σητείας , δεδομένου του συνόλου των χρηματοδοτήσεων που κατέστη δυνατόν να αντλήσουμε και να πιστώσουμε στον προϋπολογισμό του δήμου , εκπονώντας ίσως το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών ύψους 3.500.000 ευρώ .

Η επόμενη δημοτική περίοδος ίσως θα αποτελέσει την κρισιμότερη για την υλοποίηση αλλά και την ολοκλήρωση του σχεδιασμού που ξεκίνησε από το 2011.

Στόχος είναι οι παρεμβάσεις και η βελτίωση των υποδομών σε όλες ανεξαιρέτως τις τοπικές κοινότητες του δήμου μας .

Πρόθεση μας είναι να αποδώσουμε στον Σητειακό λαό τα απτά αποτελέσματα της προσπάθειας όλων αυτών των ετών .

Θεωρούμε πως , μετά την βελτίωση της οικονομικής θέσης του δήμου Σητείας που επιτύχαμε και του σχεδιασμού που έχει προκριθεί , είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις  και να οδηγήσουμε τον τόπο μας στη νέα εποχή

 

Αντιδήμαρχος  Σητείας
Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Σητεία Μπροστά

Λεωνίδας Τερζής

Ομιλία Θεόδωρου Πατεράκη στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου

Φίλες και φίλοι,

μπήκαμε στην τελική ευθεία των Δημοτικών εκλογών στις 26 του Μάη.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα, εγώ και τα μέλη του Συνδυασμού μας, να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στους πληγέντες της τελευταίας θεομηνίας. Σ΄ όλους αυτούς που έχασαν την περιουσία τους, που κινδύνεψε ακόμη και η ζωή τους, που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Να τους υποσχεθούμε ότι ο Τιτάνιος αγώνας που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την πληρωμή των αποζημιώσεων που επιβάλλεται το κράτος να δώσει.

Λίγες μέρες λοιπόν μας μένουν για να αποφασίσει και πάλι ο Σητειακός λαός ποιον θα επιλέξει και σε ποιον θα αναθέσει την ευθύνη της αντιμετώπισης των Δημοτικών υποθέσεων αλλά και της προοπτικής του τόπου μας.

Ενός τόπου που όλοι αγαπούμε, που κατοικείται από εργατικούς, τίμιους και ευαίσθητους ανθρώπους, ενός ευλογημένου τόπου στον οποίο διαχρονικά έχουμε δώσει το περίσσευμα των δυνάμεων μας για να πετύχουμε την ανάπτυξή του και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του.

Οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον αυτού του τόπου. Είναι πολύ σημαντική η συνέχεια της υλοποίησης ενός σχεδιασμού που έχουμε κάνει και ο οποίος στο σύνολο του έχει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Απομένει απλά η διαδικασία των συνεχών δημοπρατήσεων έργων, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εξασφαλίσαμε ξεπερνώντας δυσκολίες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και της έλλειψης προσωπικού που δυστυχώς έχουμε στο Δήμο μας.

Εκφράζω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου στους συνεργάτες μας υπαλλήλους του Δήμου αλλά και τους αιρετούς συνεργάτες μου από το Δημοτικό Συμβούλιο για την τεράστια πράγματι προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε σωστά τις απαιτούμενες μελέτες και να διεκδικήσουμε στη συνέχεια τη χρηματοδότησή τους από την Περιφέρεια ή τα αρμόδια Υπουργεία.

Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε τα προβλήματα του τόπου μας. Δεν είμαστε σαν άλλους που, αν και χρόνια στα κοινά, ενώ όφειλαν να τα ξέρουν, μάλλον από ότι φαίνεται δεν τους ενδιέφεραν και ψάχνουν την τελευταία στιγμή να τα καταγράψουν.

Εμείς επικεντρωθήκαμε σ΄ αυτά και με ΣΙΓΟΥΡΑ και ΣΤΑΘΕΡΑ βήματα δώσαμε λύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή είναι στο στάδιο της υλοποίησης αφού υπάρχουν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια, όχι μόνο δεν επιβαρύναμε σε τίποτα επιπλέον τον Δημότη, αλλά καταφέραμε να βγάλουμε τον Δήμο μας από τον οικονομικό μαρασμό που τον είχαν οδηγήσει κάποιοι που ζητάνε και πάλι την ψήφο σας.

4,5 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι δανειακές μας ανάγκες το 2011 όταν και αναλάβαμε. Χωρίς επί πλέον φορολογία του πολίτη τώρα οι δανειακές ανάγκες έχουν πέσει στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε υπόψη και τη μεγάλη κατάσχεση των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ της γνωστής υπόθεσης στα Κόκκινα, για την οποία φταίει όχι μόνο η συμπολίτευση αλλά και η αντιπολίτευση του 2009 για τη στάση που κράτησε σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο, για να καταλάβετε τι αντιμετωπίσαμε.

Τώρα σας κοιτάμε στα μάτια και σας λέμε: Με τη στήριξή σας τα καταφέραμε…

Οι συνυποψήφιοι μας μπορεί να έχουν άλλη άποψη, αλλά η όποια άποψη δεν τεκμηριώνεται με στοιχεία και δεν ποσοτικοποιείται με νούμερα. Είναι λόγια του αέρα και στηρίζονται όλα αυτά στα ξύλινα πόδια του << ΨΕΜΑΤΟΣ>>.

Τους προκαλέσαμε και τους προκαλούμε σε  Δημόσιο Διάλογο. Σε όποιο μέσο ενημέρωσης θέλουν, σε όποιο χώρο επιλέξουν, ώστε να υπάρχει ο λόγος και ο αντίλογος για να καταλάβει ο πολίτης ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα.

Περιμένουμε…

Μας λένε γενικά και αόριστα << Ο τόπος πήγε πίσω>>

Εμείς απαντούμε συγκεκριμένα:

 • Πήγε ο τόπος πίσω όταν απέκτησε ένα σύγχρονο και ασφαλές αεροδρόμιο, ένα σύγχρονο λιμάνι μ΄ όλες τις υποδομές (σχέδιο ασφαλείας, προσκρουστήρες, πίλαρς για νερό και ρεύμα) για να δέχεται κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής;
 • Πήγε ο τόπος πίσω όταν ενταχτήκαμε στο Παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων και το όνομα της Σητείας ταξιδεύει σ΄ όλο τον κόσμο;
 • Πήγε ο τόπος πίσω όταν τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση στο Δήμο έχει πολλαπλασιαστεί και έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας;
 • Πήγε ο τόπος πίσω όταν τα πολιτιστικά δρώμενα των τελευταίων χρόνων και η εξωστρέφεια που δείξαμε διαφημίζοντας  τα, έχουν κάνει γνωστή τη Σητεία όχι μόνο σ΄ όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο; (όπως το Μεσογειακό Φεστιβάλ).
 • Πήγε ο τόπος πίσω όταν επενδύθηκαν πάνω από 10 εκατ. σε αναπλάσεις στη πόλη και στα περισσότερα χωριά του Δήμου;
 • Όταν αξιοποιήσαμε εγκαταλελειμμένες γεωτρήσεις (Έξω Μουλιανά, Σκοπή, Πισκοκέφαλο) και αντικαταστήσαμε χιλιόμετρα αρδευτικών δικτύων για να βελτιώσουμε τις συνθήκες άρδευσης; Γι΄ αυτό αντέξαμε και την περσινή χρονιά της λειψυδρίας.
 • Όταν κάναμε καινούργιους βιολογικούς στα χωριά μας, εκσυγχρονίσαμε βιολογικούς παλιούς και αναβαθμίζουμε το βιολογικό της Σητείας με  3,2 εκατ με δυνατότητα επανάχρησης του παραγόμενου νερού για άρδευση; Όταν είμαστε έτοιμοι για νέους βιολογικούς στο Παλαίκαστρο και στην Ανάληψη (επίκειται η χρηματοδότησή τους) και προετοιμάζουμε (είμαστε στο στάδιο της Μ.Π.Ε) τους βιολογικούς στα Αχλάδια, Σφάκα, Τουρλωτή, Λάστρο και περιμένουμε τη χρημαδότηση του βιολογικού στα Μέσα Μουλιανά;
 • Όταν αντικαθιστούμε το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Σητείας (1 εκατ);
 • Πήγε ο τόπος πίσω όταν προχωράει το οδικό δίκτυο Σητείας – Μακρύ Γιαλού, Παλαίκαστρο –  Ζάκρο (εντάσσεται η Μ.Π.Ε) και παραδίδεται επιτέλους και η Γέφυρα στο Χαμέζι;
 • Όταν υλοποιούνται έργα του νέου ΧΥΤΑ (2,7 εκατ) και εντός ολίγου εγκρίνεται η χρηματοδότηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων (20 εκατ);
 • Όταν επεκτείνουμε και εκσυγχρονίζουμε τα δίκτυα ύδρευσης στα χωριά μας (Ανάληψη, Μόχλος, Παλαίκαστρο);
 • Όταν ανανεώνουμε τα μηχανήματα έργων του Δήμου με την προμήθεια τεσσάρων  νέων εκσκαφέων;
 • Όταν ανανεώνουμε τον στόλο των απορριματοφόρων με 3 νέα απορριματοφόρα;
 • Όταν έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια για 15 παιδικές χαρές στην πόλη και τα χωριά μας;
 • Όταν εντάσσουμε στο ΠΟΠ Σητείας και τις Λιθίνες και προσπαθούμε να διαφημίσουμε ακόμα περισσότερο το ΠΟΠ Σητείας και να επιμορφώσουμε τους αγρότες μας;
 • Όταν πήραμε το ΚΕΓΕ και δημιουργήσαμε το Κ.ΔΑΠ για άτομα με ειδικές ανάγκες; (Την επόμενη εβδομάδα υπογράφουμε τη σύμβαση με τον Ανάδοχο του έργου.)
 • Όταν επιτέλους το Δημοτικό Στάδιο Σητείας εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται με εξασφαλισμένες πιστώσεις (900.000€ ). Εντός των ημερών ξεκινούν τα έργα με τοιχία αντιστήριξης.
 • Πήγε ο τόπος πίσω όταν δημιουργήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν άλλες αθλητικές υποδομές (στο Παλαίκαστρο, στο Πισκοκέφαλο, στην Τουρλωτή, στον Χανδρά);
 • Όταν επιτέλους θα κτιστεί Δημαρχείο, με προϋπολογισμό έργου 4,7 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο Δήμος Σητείας ήταν ο μοναδικός στην Κρήτη που δε διέθετε;
 • Τέλος πήγε πίσω ο τόπος όταν μέσω του ΟΑΣ χρηματοδοτήθηκαν δράσεις όπως η τουριστική προβολή, ημερίδες, μελέτες με στόχο τη βοήθεια του Δήμου, την ανάδειξη του πολιτισμού και τη στήριξη του Πρωτογενούς τομέα;

Θα μπορούσα να μιλώ ώρες αναφέροντας τις παρεμβάσεις που κάναμε σε διάφορους τομείς όπως: στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι εκτελεσμένες ή είναι στη φάση της υλοποίησης.

Πείτε μας λοιπόν αγαπητοί συνυποψήφιοι από όλες τις παρατάξεις, όλα αυτά στηρίζουν την άποψή σας ότι «ο τόπος πήγε πίσω;»

Δυστυχώς κάποιοι, οι οποίοι μάλιστα είναι υποψήφιοι άλλης παράταξης, πολέμησαν λυσσαλέα την υλοποίηση έργων όπως το Πλανητάριο, προσπαθώντας να πάει ο τόπος πίσω…

Τους αφήνουμε στην κρίση του λαού και προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ!

Δε λέμε ότι τα κάναμε όλα και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Απαιτούνται και άλλα να γίνουν. Όμως η μηδενιστική λογική «δεν κάνατε τίποτα» δηλώνει καθαρή αδυναμία συγκεκριμένης τεκμηρίωσης και έλλειψη επιχειρημάτων.

Η ψήφος σας μας έδωσε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις δημοτικές υποθέσεις. Εργαστήκαμε σκληρά, μεθοδικά, με διαφάνεια και συνέπεια προς τον πολίτη. Προσηλωμένοι στις αρχές της αλήθειας, της ηθικής, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής πρόνοιας και του συλλογικού συμφέροντος. Το έργο μας είναι υπαρκτό και συνεχιζόμενο.

Η μεγάλη αγωνία και ο στόχος όλων μας είναι ο Δήμος ΣΗΤΕΙΑΣ να συνεχίσει να πηγαίνει ΜΠΡΟΣΤΑ, ώστε οι νέοι να μένουν στον τόπο τους!

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ!